Kommentar kring wallraffande

Som jag förstår det hela är wallraffande ett agerande som sker anonymt och under falska förespeglingar för att erhålla, få kännedom om information som annars inte kan erhållas.

Finns ett antal frågor som inte besvaras både därför att man inte vill informera om svaret t.ex. då jag var under 18 och ville köpa en öl på krogen och servitören frågade: “Hur gammal är du?”

“Har du tagit min cylel?”

“Hur du undandragit dig skatt?”

osv osv

Från:

Günter Wallraff

De firmor Wallraff gästat försökte varna andra, men när han dök upp på en ny personalavdelning, hade han antagit en ny identitet, förblev oavslöjad och kunde fortsätta sin research. Så utkom 1969 13 unerwünschte Reportagen (13 icke-önskvärda reportage, 1971) där han exempelvis iklätt sig rollen som alkoholist på en psykiatrisk klinik, hemlös, student på jakt efter hyresrum och som potentiell napalmleverantör till USA-armén. Sedan boken kommit ut anklagades han för “obehörig tjänsteutövning” eftersom han hos olika företag utgivit sig för att vara “ministerialrådet Kröver från ett civilutskott vid inrikesdepartementet”. Tingsrätten i Frankfurt am Main frikände honom emellertid den 9 december 1969 och angav som skäl allmänhetens rätt att få ta del av information.

Dvs att avslöja information som dessa företag och samhälleliga organisationer inte ville/kunde/borde ge till “kreti och pleti”.

Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs tidning I

Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs tidning FB

 

Att kalla detta reportage för “Wallraff” då man söker försöka avslöja källor snarare än information. . .blir inte riktigt i samma schanger

det är väl knappast “Wallraff” däremot den information som kommer fram från GS, om relevant och sann, dvs “Wallraff” är ju gott och väl men varför anse att budbären skall stigmatiseras….????

Polisanmäl i stället! för ärligt ifall det som något som någon  sprider är kriminellt lagsök!

och annars är det yttrandefrihet att dela……

FÖR ALLA!

även anonyma….

för ärligt det finns metorer/medel att hitta det mesta om polisen verkligen vill….